wtorek, 14 stycznia 2014

Chińczyk w domu

Dziś opiszę jak szybko i smacznie przygotowuję chińskie jedzenie w domu. Całość gotowania to około 30 minut (nie licząc wcześniejszych 30 minut marynowania ;) ).

Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebne będą:
  • makaron chiński typu chow mein, 1 opakowanie (około 250g)
  • mieszanka chińska warzyw (mrożona składa się zazwyczaj z marchwi, pora, grzybków chińskich, cebuli, papryki, pędów bambusa, czasami są również kiełki fasoli Mung. Można postarać się przygotować takie warzywa samemu, kupując je świeże, ja jednak nie mam za bardzo dostępu do chińskich składników we w miarę przystępnej cenie.)
  • 500 g kurczaka
  • sos sojowy
Opcjonalnie:
  • marynata Teriyaki
  • olej sezamowy
  • pieprz, sól, papryka słodka i ostra w proszku

Wykonanie:

Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Kroimy go na małe kawałki, paski lub kostki, umieszczamy w misce i zalewamy około 4 łyżkami sosu sojowego (można dodać 2 łyżki sojowego i 2 Teriyaki), dopełniamy wodą by całe mięso było zakryte. Możemy doprawić pieprzem, papryką w proszku do smaku - zależy czy wolimy danie łagodniejsze czy ostrzejsze. Odczekujemy około 30 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy bardzo głęboką patelnię (do tego najlepiej nadaje się patelnia typu wok, w niej spokojnie wszystko pomieścimy), dodajemy olej (lub olej sezamowy) i podsmażamy mięso wyjęte z marynaty. Nie wylewamy marynaty. Smażąc kurczaka odlewamy z niego nadmiar wody. Po usmażeniu, przekładamy go do miski.
Teraz kolej na warzywa. Na tej samej patelni wrzucamy warzywa z mieszanki chińskiej (najlepiej już lekko rozmrożone). Dusimy na wolnym ogniu aż zmiękną, odlewamy nadmiar wody, która powstała z końcowego rozmrażania na patelni.
W tym samym czasie w dużym garnku gotujemy wodę (bez soli). Po zagotowaniu wrzucamy do niej makaron i czekamy aż napęcznieje w ciepłej wodzie - działa to tak samo, jak w popularnych zupkach chińskich. Gdy będzie już miękki, odcedzamy go na sitku.
Następnie wrzucamy makaron do warzyw na patelni, dodajemy również kurczaka. Wszystko zalewamy resztkami wcześniej używanej marynaty do kurczaka oraz 3-4 łyżkami sosu sojowego. Przyprawiamy odrobinę do smaku, mieszamy, podsmażamy 2 minuty i podajemy :)


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz